Dikemaskini 8:18 AM, 23 Jun, 2017
A+ A A-

Pertaruhan yang dilakukan oleh PPBM

Jika PH berjaya menawan Kerajaan Pusat, siapa yang akan menjadi pemimpinnya? Persoalan ini adalah sangat sukar untuk mendapatkan jawapannya. Sedangkan PH sendiri tidak dapat memberi jawapan yang tepat, apatah lagi orang biasa seperti kita ini.

PRU bukan tahun ini

Ekoran daripada pengumuman oleh PM Najib pada 15 Jun 17 baru-baru ini bahawa cadangan 2018 bajet akan dibentangkan pada 27 Okt 17 akan datang seperti menunjukkan kemungkinan yang PRU ke-14 tidak akan diadakan pada tahun ini. Ramai percaya yang 2018 adalah tahun bertuah untuk Najib mengadakan PRU.

PH dijangka hilang undi Cina dan India

Semasa berucap dalam forum bertajuk “Adakah berlaku tsunami Melayu selepas 60 tahun merdeka?” di Dewan Yayasan Lim Lian Geok di KL baru-baru ini, Ahli Parlimen DAP Kluang, Liew Chin Tong yakin UMNO akan tewas di kawasan separuh bandar yang mempunyai 60 hingga 70 peratus pengundi Melayu dan 30 hingga 40 peratus pengundi bukan Melayu pada PRU14.

Jangan hanya untuk menyejukkan hati

Presiden MCA Liow Tiong Lai membuat cadangan supaya melantik Datuk Bandar atau Timbalan Datuk Bandar dari kalangan orang Cina di kawasan penduduk majoriti Cina. Beliau juga menegaskan ini bukanlah disebabkan jawatan itu tetapi adalah untuk menjaga perasaan orang Cina.

Calon PM yang baik

Tun Mahathir membuat kenyataan yang jika PH tidak mempunyai calon yang sesuai, sebaik sahaja PH berjaya menawan Putrajaya, beliau sanggup untuk menjawat semula jawatan PM untuk PH.

Persoalan kepada pinjaman China

Baru-baru ini isu berkaitan dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang mahu membuat pinjaman dengan negara China telah menarik banyak perbincangan. Isu ini timbul kerana baru-baru ini Kerajaan Negeri telah membentangkan dan meluluskan RUU Pinjaman Negeri Pulau Pinang (Bank dan Sumber-Sumber Kewangan Lain) 2017, bagi membuka jalan untuk membuat pinjaman daripada negara China.

Subscribe to this RSS feed